In Andy Warhol Betty Catroux Christian Dior designer Dior fashion Fashion Icon Loulou de la Falaise Mode paris Smoking YSL yves saint laurent

Ayın Tasarımcısı : Yves Saint Laurent

Blogumuzda her hafta bir tasarımcıyı sizlere tanıtacağımız yazılarımızın startını verdik. İlk konuğumuz ise son dönemde filmleriyle de adında söz ettiren Yves Saint Laurent. Yazıya başlamadan eğer Yves Saint Laurent hakkında daha çok bilgi edinmek isterseniz size en yeni YSL filmini tavsiye ederiz.


Cezayir asıllı Fransız modacı Yves Saint Laurent'ın fazlasıyla hareketli ve iniş çıkışlı hayatını anlatarak başlayalım. Kendisi takım elbiseyi kadın modasının bir parçası haline getiren modanın dahi isimlerinden aynı zamanda ilk kez siyahi modelleri kulanan ve Avrupalı bir tasarımcı olmasına rağmen fazlasıyla Amerikan kültürü etkisinde kalan biri. Özellikle Andy Warhol'la olan yakınlığı bu Amerikan kültürü etkisini tasarımlarında arttırmış.


Ancak Yves Saint Laurent'ı buralara kadar getiren kendi moda dehası dışında Christian Dior'un yanında çalışmış ve kendi değimiyle couture'ü ondan öğrenmiş olması. Zaten Dior'un başına geçebilen en genç tasarımcı olmayı bir tek o başarabilmiş. Kendisi henüz 21 yaşındayken Christian Dior öldükten sonra ünlü modaevinin baş tasarımcısı olmuş. 1957 ile 1960 arası (Cezayir-Fransa savaşına kadar) Dior'un baş tasarımcısı görevine devam etmiş. Ancak bugünlerden sonra Yves Saint Laurent için kötü günler başlamış çünkü kendisi bu iç savaşta askere çağırılmış ve ordudaki 20 günden sonra askeri hastanede elektro şoklu tedaviye kadar uzanacak bir döneme girmiştir.


Ancak Yves Saint Laurent'ın toparlanışı hızlı olmuştur. Ancak filmlerden anladığımız kadarıyla tam anlamıyla o tramvaları hiçbir zaman atlatamamış. Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı da bu yıllarda başlamış. 60 yılında hastaneden çıkınca ölümüne kadar yanında yer alacak olan Pierre Bergé ile girdiği ortaklıkla kendi modaevi olan YSL'yi ortaya çıkarmış.Ve sonrasında meşhur "Le Smoking" ve "Mondarian" koleksiyonları gelmiş. Le Smoking'te ilk kez kadınlara takım elbise giydirmiş, Mondarian'da ise ünlü Hollandalı ressam Mondarian'ın resimlerini desen olarak kullanarak büyük bir başarıya imza atmış. 


Aynı zamanda Yves Saint Laurent couture'ün yanında hazır giyim koleksiyonunu da çıkaran ilk Fransız tasarımcı olmuş. Yves Saint Laurent'ın yanındaki isimlere gelince önce çıkan 3 isimden bahsedebiliriz. İlk isim modaevinin kuruluşundan bu yana yanında yer alan Pierre Bergé, kendisi Yves'in özel hayatında inişler yaşadığı dönemlerde modaevini ayakta tutan isim. İkinci isim Saint Laurent'ın en büyük ilham kaynaklarından biri olan Betty Catroux, Chanel mankeniyken Yves Saint Laurent tarafından ikna edilmiş ve moda evinin daimi isimlerinden olmuştur. Son isimse Loulou de la Falaise, kendisi YSL'nin bir diğer ilham kaynağı aynı zamanda tasarımlarında yaratıcı güçlerinden biri özellikle aksesuar tasarımlarının arkasındaki isim olarak ön plana çıkmış.



Yves Saint Laurent'in kötü yönleri yerine yaratıcı zekasını ön plana çıkardığımız bir yazı yazmak istedik. Hayatı boyunca birçok madde bağımlılığı ve ruhsal hastalıkla baş eden her düşüşte ayağa kalkan biri olarak başarılarının yanında bunlardan bahsetmek istemedik. Son olarak yanından bir an bile olsun ayırmadığı french bulldog köpeği Moujik'i de anmadan bitirmeyelim. İlk "Moujik"i yanlışlıkla haplarını yuttuğu için kaybeden Yves Saint Laurent'in hayatından 4 tane daha Moujik geçti. 






Related Articles

0 yorum:

Post a Comment